Skapa "Det goda livet" med textilier!

Datum: 
2024-06-01 09:00 till 2024-06-02 16:00
Plats: 
Draken i Solidaritetshuset, Tegelviksgatan 40 på Södermalm i Stockholm. Buss 2, 57, 66

Kom och skapa ”Det goda livet” med textilier! I Latinamerika talar många om "Buen Vivir"-Det Goda Livet”. Med det menar de rättvisa samhällen där människor och natur respekteras. Inspirationen kommer till stor del från urfolken som levt efter detta mantra i årtusenden.

Kom och bli inspirerad av urfolkens textila historia, som kulturarv och som ett verktyg för motstånd och uttryck för förändring. Bli inspirerad av nutida latinamerikansk textil-aktivism och skapa själv en del av "Det Goda Livet".
Vår workshop utgår från att alla har skaparkraft i sig, även om de inte fått chans att utveckla dessa förmågor eller inte trott på att de kunde.
 
Dag 1: Urfolkens textila kamp!
Med hjälp av bilder, urfolkstextiler och berättelser tar du del av flertusenåriga textila traditioner som växte fram i Centralamerika och Anderna på den amerikanska kontinenten. Lär dig om dess koppling till andlighet och symbolik och vilken roll som textilier har i den kulturella motståndskampen för värdighet, identitet och rättigheter.
Dag 2: Textilier i kampen för rättigheter och Det Goda Livet.
Textilt skapande spelar fortsatt en viktig roll i Latinamerikas nutida historia och kamp för demokrati och rättigheter. Det har använts för att belysa orättvisor i samhället men även för att försvara mänskliga rättigheter, rätten till sin kropp och ett värnande om naturen.
 
Vi vill inspirera till textilaktivism, till ett gemensamt försvar av rättigheter och natur i Sverige och i världen.
 
Vilka är välkomna?
Alla som vill lära sig mer om en kontinents textila arv och kreativa tradition av gemensam kamp för en bättre värld. Kvinnor, män och icke-binära, såväl gamla som unga som:
Tillsammans vill vi skapa textila verk med budskap som uttrycker tankar om natur och samhälle, alla människors lika värde och den klimatkris som vi står inför.
 
Vad måste jag kunna innan?
Du behöver kunna trä en nål och göra enkla stygn samt vilja lära dig grundläggande broderiteknik. Du som redan har grundkunskaper i broderi är givetvis också välkommen att ta del av gemenskapen.
Då detta är en två dagars kompletterande workshop, gäller anmälan för deltagande båda dagarna.
 
Kostar det något?
Vi tar endast ut en 50 kr anmälningsavgift. Anmälningsavgiften ger dig rätt till ett broderikit med brodergarn och tyg. Du är välkommen att bidra med bland annat lökskal, avokadokärnor och annat som naturen erbjuder oss som vi skall använda för att färga tyger med.
 
Hur anmäler jag mig?
Vi kommer att skicka ut en uppdatering med mer information om direktanmälan snart. Vill du anmäla dig redan nu kan du skicka mail med namn och personuppgifter till info@latinamerikagrupperna.se
 
Workshopen arrangeras av Latinamerikagrupperna med stöd av Stockholms Stad.
 
För mer info, se här.

Arr: Latinamerikagrupperna