Afrosvenskarna seminarieserie

Seminarserie: Identitet & Internaliserad Rasism : Träff 3

Datum: 
2019-10-03 18:00
Plats: 
Solidaritetshuset, Tegelviksgatan 40

Seminarieserie om 8 tillfällen under hösten 2019 arrangerad av Afrosvenskarnas Riksförbund.
3. Rasism i Sverige (Gästtalare Victoria Kawesa)

Få kallar sig idag längre för rasister, och vi lever i ett samhälle där alla påstås vara lika mycket värda. Trots detta står det klart att en jämlik behandling, exempelvis vid bostads - och arbetssökandet samt bemötande av ordningsmakten, är långt ifrån något vi kan ta för givet. Verkligheten är snarare den motsatta: beroende av vilken hudfärg du har och hur ditt namn stavas så bedöms du utifrån ett värde med vithet (eller ”vit svenskhet”) som norm och ideal.

Med denna seminarieserie vill vi på ASR förse deltagarna med en helande gemenskap. Seminarieserien riktar sig till dig som identifierar dig som afrosvensk, och vill utveckla dina kunskaper om hur internaliserad rasism (IR) fungerar, i synnerhet i dagens Sverige, både på ett samhälleligt och individuellt plan. Även de historiska rötterna till den samtida rasismen kommer att tas upp exempelvis den transatlantiska slavhandeln, kolonialismen.

Seminarieserien pågår under 8 tillfällen som är förlagda till varannan torsdag klockan 18.00 – 21.00, från den 5 september till den 12 december. Under dessa tillfällen kommer vi att tematiskt ta oss an rasismens psykologi från olika perspektiv med hjälp av olika medium, som text, film, och bild.

Platserna är begränsade och åldersgruppen 20+.
Därför ber vi dig som är intresserad av denna seminarieserie att fylla i googleformuläret nedan för att avgöra vilka deltagare som tar utbildningen seriös och har en hög ambitionsnivå. Förkunskaper är dock inget krav. Är efterfrågan stor kommer vi på ASR försöka anordna utbildingen igen.

För anmälan gå in på följande länk:
Klicka på länken för att se schemat:

Länk till fb-eventet

Här är schemat för seminarserien!

5 September - Teori om rasism (Mohammed Bojang)

19 September - Filmvisning: Dear White People

3 Oktober - Rasism i Sverige (Gästtalare Victoria Kawesa)

17 Oktober - Psykologiskt förtryck (Jasmine Kelekay)

31 Oktober - Internaliserad rasism (Lallo Darbo)

14 November - IRO med fokus på Afrikaner (Delicieuse Muke)

28 November - Läkning 1: Den dolda Afrikanska historien (Nyamusi Nyambok)

12 December - Läkning 2: De personliga och kollektiva planen (Paneldiskussion)